فهرست مطالب

توانمندسازی کودکان استثنایی - سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پریناز بنیسی* صفحات 1-12
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هوش هیجانی بر مهارت های شناختی، رفتاری، هیجانی و انگیزشی نوجوانان با اختلال کم توجهی/ بیش فعالی بود. این مطالعه، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل 30 نوجوان دختر با اختلال کم توجهی/ بیش فعالی 13 تا 15 ساله بود. آزمودنی ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری تقسیم شدند و در یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. به گروه آزمایش، هوش هیجانی در 12 جلسه 50 دقیقه ای آموزش داده شد؛ ولی به گروه کنترل این نوع آموزش ارایه نشد. ابزارهای مورداستفاده، مقیاس درجه بندی کانرز والدین- تجدیدنظر شده (CPRS-R) و پرسشنامه کفایت اجتماعی (SCQ) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری، در نرم افزار 24SPSS- تحلیل شد. نتایج کلی تحلیل کوواریانس چندمتغیری، روی میانگین تفاوت نمره های پیش آزمون و پس آزمون نشان داد که گروه آزمایش و کنترل حداقل در یکی از چهار خرده مقیاس مهارت شناختی، رفتاری، هیجانی یا انگیزشی تفاوت معناداری دارند. نتایج نهایی نشان داد که آموزش هوش هیجانی بر همه خرده مقیاس ها اثر مثبت و معناداری داشت (0001/0P<). آموزش هوش هیجانی بر مهارت های شناختی، رفتاری، هیجانی و انگیزشی نوجوانان با اختلال کم توجهی/ بیش فعالی اثر معناداری داشت، با توجه به این که تقویت این مهارت ها منجر به خودتوانمندسازی اجتماعی این نوجوانان می شود؛ بنابراین برنامه ریزی جهت آموزش هوش هیجانی به آن ها اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: اختلال کم توجهی، بیش فعالی، انگیزشی، رفتاری، شناختی، هوش هیجانی
  • مریم مصباحی، سیمین حسینیان*، اعظم اکبری احمدآبادی، سحر غفوری، معصومه صیادی صفحات 13-24
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه عملکرد انعکاسی با همدلی و ذهن آگاهی در دختران نوجوانان بود. پژوهش حاضر کاربردی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر تهران با دامنه سنی بین 15 تا 18 سال بود که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند. از بین این افراد 167 دانش آموز از منطقه 12 شهر تهران از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه عملکرد انعکاسی نوجوانان (RFQ-Y) و مقیاس های ذهن آگاهی (MAAS) و همدلی و همدردی نوجوانان (AMES) پاسخ دادند. نتایج از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره بررسی شد. یافته ها نشان داد که ذهن آگاهی (434=r)، همدلی (439=r) و مولفه های آن شامل همدلی شناختی (313=r)، همدلی عاطفی (244=r) و همدردی (197=r) با عملکرد انعکاسی رابطه مثبت و معنادار دارند. همچنین مشخص شد، ذهن آگاهی با همدلی (245=r) نیز رابطه مثبت و معنادار دارد. از بررسی همبستگی بین همدلی و عملکرد انعکاسی، فقط مولفه همدلی شناختی می تواند عملکرد انعکاسی نوجوانان را به صورت معناداری پیش بینی کند. همچنین ذهن آگاهی، می تواند به صورت معناداری تغییرات عملکرد انعکاسی نوجوانان را پیش بینی کند. براساس نتایج پژوهش حاضر، تلاش جهت بهبود همدلی و ذهن آگاهی، می تواند منجر به رشد و افزایش ظرفیت انعکاسی نوجوانان شود. در نتیجه متخصصان و مشاوران علاقه مند به حوزه مداخله، می توانند بر پایه نتایج به دست آمده مداخله هایی را جهت بهبود ظرفیت انعکاسی نوجوانان تدارک و اجرا کنند.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، عملکرد انعکاسی، نوجوانان، همدلی
  • زهرا شیخی ولاشانی، فاطمه جوادزاده شهشهانی* صفحات 25-36
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی برنامه فرزندپروری مثبتبر کم توجهی و بیش فعالی- تکانشگری کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی دوره دبستان شهرستان خمینی شهر و والدین آن ها در سال تحصیلی 1397-98 بود. روش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. تعداد نمونه در این مطالعه 30 کودک (13 دختر و 17 پسر) بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و از والدین آن ها جهت شرکت در پژوهش دعوت شد. والدین به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش مداخلات درمانی هشت جلسه ای مربوط به برنامه فرزندپروری مثبترا در طی دو ماه به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه اختلال کم توجهی و بیش فعالی کانرز فرم معلمان (CADHDQ) و مقیاس درجه بندی مشکلات رفتاری کودکان (ویژه والدین) (CBPRS) بود. تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزار 23-SPSS با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس صورت گرفت.نتایج نشان داد که برنامه فرزندپروری مثبتبر کم توجهی (001/0>p) و بیش فعالی- تکانشگری (001/0>p) کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی تاثیر معنادار دارد. یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که برنامه فرزندپروری مثبتبا بهره گیری از روش های فرزندپروری بهنجار و اصول ارتباطی مناسب به عنوان یک روش کارآمد جهت کاهش کم توجهی و بیش فعالی- تکانشگری کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه فرزندپروری مثبت، کم توجهی، بیش فعالی- تکانشگری، اختلال کم توجهی و بیش فعالی
  • مصطفی حمیدی، سمیه شاهمرادی* صفحات 37-49

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش وتعهد (ACT) بر کاهش تعارض والد- فرزندیدر دختران نوجوان ورزشکار آسیب دیده بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه دختران ورزشکار نوجوان دارای آسیب دیدگی ورزشی در تیم های ملی، لیگ و باشگاهی و مسابقات کشوری در سال 1398 در سطح شهر تهران تشکیل دادند که از میان آن ها،30 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفری (گروه آزمایش و گروه کنترل) با گمارش تصادفی جایگزین شدند. ابزار سنجش شامل پرسشنامه تجدیدنظر شده تاکتیک های حل تعارض (CTS 2) بود. ابتدا از همه آزمودنی ها پیش آزمون به عمل آمد. در مرحله بعد، گروه آزمایش، به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای مداخله به روش ACT دریافت کرد. در نهایت، از هر دو گروه پس آزمون و آزمون پیگیری به عمل آمد. نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد، اثرات اصلی آزمون و گروه، همچنین اثر تعاملی آزمون*گروه برای متغیر تعارض و دو خرده مقیاس استدلال و پرخاشگری کلامی معنادار بود (001/0Ps<)؛ اما برای خرده مقیاس پرخاشگری جسمانی هیچ یک از این اثرات معنادار نبود (05/0Ps>). نتایج آزمونهای تعقیبی برای هر سه متغیر حاکی از آن بود که گروه آزمایش در پس آزمون و آزمون پیگیری نسبت به پیش آزمون پیشرفت معناداری داشتند؛ اما گروه کنترل در مراحل مختلف آزمون یکسان عمل کرد. همچنین، در پس آزمون و آزمون پیگیری گروه آزمایش بهتر از گروه کنترل عمل کرد. در نتیجه مداخلات روان شناختی درمان مبتنی بر پذیرش وتعهد (ACT)، می تواند بر کاهش تعارض والد- فرزندی در دختران نوجوان ورزشکار حرفه ای دارای آسیب ورزشی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش وتعهد (ACT)، تعارض والد- فرزندی، نوجوان، ورزشکار حرفه ای، آسیب ورزشی
  • محمدرضا امین داور*، محمد اسماعیلی، محبوبه حاجی رحیمی صفحات 51-62

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی برنامه پشتیبانی از راه از طریق والدین ویژه کودکان مبتلا به بیش فعالی/نقص توجه دور در دوره شیوع کووید-19 و اثربخشی آن بر مشکلات برونی سازی شده و توجه و تمرکز این کودکان بود. روش تحقیق، آمیخته بود. مرحله اول پژوهش، به روش نظریه داده بنیادصورت گرفت. با 13 متخصص که به روش هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه انجام شد. طبق کدگذاری نظری، برنامه پشتیبانی از راه دور شامل هشت محور بود. مرحله دوم پژوهش، با روش شبه آزمایشی گروه های ناهمسان با پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. جامعه آماری این مرحله از پژوهش، مدارس دوره ابتدایی پسرانه منطقه 1 تهران بود. دو مدرسه با روش در دسترس انتخاب شدند و 18 دانش آموز پسر در گروه های آزمایش و کنترل جای گرفتند. برنامه مداخله ای در طی 12 هفته ارایه شد. ابزار سنجش شامل پرسشنامه نشانه های مرضی کودکان (CSI-4) و سیاهه رفتاری کودک آخنباخ و رسکولار (CBCL) بود. داده های با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره بررسی شد. یافته های نشان داد که اجرای برنامه پشتیبانی از راه دور، بر بهبود تمرکز و توجه کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی/ نقص توجه اثر معنادار نداشته؛ اما این برنامه بر کاهش مشکلات برونی سازی شده کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی/نقص توجه اثر مثبت داشته است (01/0P≤). اجرای برنامه های پشتیبانی از راه دور و تداوم ارتباط با کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی/ نقص توجه و والدین آن ها، می تواند جایگزین مناسبی برای برنامه های درمانی باشد و از بروز مشکلات برونی سازی شده در این کودکان جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: پشتیبانی از راه دور، کووید-19، بیش فعالی، نقص توجه، توجه و تمرکز و مشکلات برونی سازی شده
  • نرگس کشاورز ولیان*، اکرم زارعی گونیانی صفحات 63-77

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی کودک محور بر نارسایی هیجانی و خودتنظیمی هیجانی کودکان با اختلال یادگیری خاص بود. طرح پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کودکان با اختلال یادگیری خاص دوره ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بود. به منظور انجام این پژوهش، نمونه ای 30 نفر (17 پسر و 13 دختر) به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و در گروه های آزمایش و گواه به صورت تصادفی گمارش شدند. ابزارهای سنجش شامل آزمون هوشی وکسلر برای کودکان ویرایش چهارم (WISCRFE)، پرسشنامه های مشکلات یادگیری (LDQ)، نارسایی هیجانی کودکان (AQC) و خودتنظیمی هیجانی (ERQ) بود. گروه آزمایش مداخله آموزش ذهن آگاهی کودک محور را در طی 10 جلسه آموزشی در طول دو و نیم ماه دریافت نمود. داده های به دست آمده توسط تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار آماری 23-SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش ذهن آگاهی کودک محور بر نارسایی هیجانی و خودتنظیمی هیجانی کودکان با اختلال یادگیری خاص تاثیر معناداری داشته است (001/0>p). بدین صورت که این آموزش توانسته منجر به کاهش نارسایی هیجانی و بهبود خودتنظیمی هیجانی در این کودکان شود. براساس یافته های پژوهش حاضر، می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش ذهن آگاهی با بهره گیری از فنونی همانند افکار، هیجانات و رفتار آگاهانه، می تواند به عنوان یک آموزش کارآمد جهت کاهش نارسایی هیجانی و بهبود خودتنظیمی هیجانی کودکان با اختلال یادگیری خاص مورداستفاده گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی کودک محور، نارسایی هیجانی، خودتنظیمی هیجانی، اختلال یادگیری خاص
|
  • Parenaz Banisi * Pages 1-12
    This study was aimed to investigate the effectiveness of emotional intelligence training on the cognitive, behavioral, emotional and motivational skills of adolescents with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD). The present research was a semi-experimental study with pre-test, post-test design and a control group. Participants in this study were 30 girl adolescents with ADHD aged 13 to15 years old. Subjects were selected by convenient sampling method and divided into experiment and control groups randomly, each of which was consisted of 15 adolescents. Experiment group received emotional intelligence training in 12 sessions each lasting for 50 minutes, but control group did not. The tools used in present research were Felner, Lease and Philips Social Self-Competence Questionnaire (SCQ). Data were analyzed by MACNOVA using SPSS software. The results of MACNOVA on the difference mean of pre-test, post-test scores showed that experiment and control groups had significant differences at least in one of the sub-scales of the cognitive, behavioral, emotional or motivational skills. The final results showed that emotional intelligence training had significant and positive effect on all sub-scales (P<0/0001). Emotional intelligence training had significant effect on the cognitive, behavioral, emotional and motivational skills on the adolescents with ADHD. Since enhancement of these skills can lead to social self-competence of this adolescents, planning for emotional intelligence training is of particular importance for them.
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Behavioral, cognitiv, Emotional intelligence, Motivational
  • Maryam Mesbahi, Simin Hosseinian *, Azam Akbari Ahmadabadi, Sahar Ghafouri, Masoumeh Sayadi Pages 13-24
    The purpose of this study was to investigate the correlation between reflective function, empathy and mindfulness of adolescent girls. The present study was descriptive of correlation analysis type. The statistical population included all high school girl students in Tehran City during the academic year 2019-2020 whose age was between 15 - 18 years old. A total of 167 students were selected by random sampling. They answered, Reflective Function Questionnaire for Youth (RFQ-Y), Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) and Adolescent Measure of Empathy and Sympathy (AMES). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression. The result showed that mindfulness (r=434), empathy (r=439), and its components, including cognitive empathy (r=313), emotional empathy (r=244), and sympathy (r=197), had a positive and significant relationship with reflective function performance. Mindfulness also has a positive and significant relationship with empathy (r=245). The cognitive empathy and mindfulness could predict adolescent’s reflective function. Based on the results, efforts to improve empathy and mindfulness could lead to the improvement of reflective function capacity, so experts can design interventions to improve the reflective function capacity for adolescents
    Keywords: adolescents, Empathy, Mindfulness, Reflective Function
  • Zahra Sheikhi Velashani, Fatemeh Javadzadeh Shahshahani * Pages 25-36
    The present study was conducted aiming to determine the effectiveness of positive parenting program on attention deficiency and hyperactivity-impulsivity of the children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD). The statistical population of the present study included all the children with ADHD at the primary level in Khomeini Shahr Town and their parents in academic year 2018-19. The research method of the present study was quasi-experimental with pretest, posttest, and control group design. The sample size of the study included 30 children (13 girls & 17 boys) who were selected through non-random available sampling method and their parents were invited to take part in the study. The parents were replaced into experiment and control groups using random sampling method. The experiment group received eight ninety-minute sessions of therapeutic interventions based on positive parenting program once a week for two months. The tools included Attention Deficit Hyperactivity Disorder Questionnaire, Teachers’ Conner’s Form (Brook and Clinton, 2007) and Conners’ scale of grading behavioral problems for parents (Goyette, Conners, Ulrich, 1978). Data analysis was conducted via SPSS23 through descriptive statistics and ANCOVA method. The results showed that positive parenting program significantly influences attention deficit (p<0.001) and hyperactivity-impulsivity (p<0.001) of the children with ADHD. The findings of the present study indicate that positive parenting program using normal parenting methods and appropriate communication principles should be used as an effective method to reduce attention deficit and hyperactivity-impulsivity in children with ADHD.
    Keywords: Attention deficit, hyperactivity-impulsivity, ADHD, Positive Parenting Program
  • Mostafa Hamidi, Somayeh Shahmoradi * Pages 37-49

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on reduction of parent-child conflict in professional adolescent female athletes with athletic injury. The method of the study was quasi-experimental with pretest-posttest and follow-up design and a control group. The statistical population included all adolescent female athletes with sports injuries in national teams, leagues and national competitions during 2019 in Tehran City, from among which 30 people were selected using available sampling and assigned to two groups of 15 people (experiment group and control group) randomly. Then, in pre-test all participants completed the Revised Conflict Tactics Scale (1996), which measures three subscales including reasoning and verbal and physical aggression. In the next phase, the experiment group, despite the control group), received a one-month ACT intervention (twice a week, 90 min each). Finally, both groups took part in post-test and follow-up test. The results of MANOVA showed main effects of test and group and test*group interaction were significant for conflict and two of subscales (reasoning & verbal aggression; Ps< 0/001), but not for physical aggression (Ps>0/05). For all three variables, more analysis indicated that experiment group performed better in post-test and follow-up as compared to pre-test, but the performance of control group did not differ significantly in three different tests. In addition, experiment group outperformed control group in post-test and follow-up. In conclusion, ACT can reduce parent-child conflict in professional adolescent female athletes with athletic injury.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Parent-child conflict, Adolescent, Professional Athletes, Athletic Injury
  • Mohamadreza Amin Davar *, Mohamad Esmaili, Mahboobeh Hajirahimi Pages 51-62

    The aim of this study was designing and investigating the effectiveness of long-distance support program on externalizing problems and attention in children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) during COVID-19 pandemic. The research method used was a mixed method.  The first stage of the research was conducted using grounded theory. 13 experts who were selected by purposive sampling method, were interviewed. Interview data were analyzed using theoretical coding. The second stage of the research was done using quasi-experimental method of heterogeneous groups with pre-test and post-test. The statistical population of this stage of the research included elementary school's boy students in District 1 of Tehran City. Two schools were selected by the available sampling method and 18 students were divided into experiment group and control groups. The long-distance support program was conducted in 12 weeks. The CSI-4 (1994) Pediatric Symptoms Questionnaire and the Achenbach and Rescular Child Behavior Inventory (2001) were used to collect data. The collected data were analyzed using ANCOVA and MANCOVA. Findings indicate that the implementation of long-distance support program on improving the focus and attention of children with ADHD is not effective, but this program has had a positive effect on reducing the externalized problems of children with ADHD. Implementing remote support programs and maintaining communication with children with ADHD and their parents can be a good alternative to treatment programs and preventing externalizing problems in these children.

    Keywords: long-distance Support, COVID-19, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, attention, externalized problems
  • Narges Keshavarz Valian *, Akram Zarei Goniani Pages 63-77

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of child-oriented mindfulness trainingon alexithymia and emotional regulation of the children with Specific Learning Disorder (SLD). The research design was experimental of pretest, posttest type with control group. The statistical population of the present study included children with SLD in the elementary school of Tehran in the academic year 2018-19. 30 individuals (17 boys and 13 girls) were selected through multi-stage clustered sampling and they were randomly accommodated into experimental and control groups. The instruments applied included fourth edition of Wechsler Intelligence Test (Wechsler, 2003), Questionnaire of Alexithymia (Ryff et.al, 2006), Questionnaire of Learning Problems (Wilcot et.al, 2011) and the Questionnaire of Emotional Regulation (Gross and John, 2003). The experiment group received 10 sessions of child-oriented mindfulness trainingintervention during two-and-a-half months. The data taken from the study were analyzed through MANCOVA method via SPSS23 statistical software. The results showed child-oriented mindfulness traininghas had significant effect on alexithymia and emotional regulations of the children with learning disability (p<0.001). The degrees of the effect of child-oriented mindfulness trainingon alexithymia and emotional regulation of the children with SLD were 50% and 67% respectively. According to the findings of the present study, it can be concluded that mindfulness trainingcan be used as an efficient therapy to decrease alexithymia and improve emotional regulation of the children with learning disability through employing techniques such as thoughts, emotions and mindful behavior.

    Keywords: child-oriented mindfulness training, alexithymia, emotional regulation, specific learning disorder